V niektorých slovenských obciach budú doplňujúce voľby

07.03.2013 Bratislava

Bratislava 7. marca (TASR) -
PUKANEC: Občania budú voliť starostu, bývalého pripravil o tento post alkohol

V obci Pukanec v okrese Levice si budú občania v sobotu 9. marca voliť nového starostu. Miestna volebná komisia v Pukanci zaregistrovala pre nové voľby starostu štyroch kandidátov. O priazeň voličov sa budú uchádzať dvaja nezávislí kandidáti Marian Pacher a Anna Trokšiarová, kandidátka Agrárnej strany vidieka Zuzana Ratulovská a kandidát strany Smer – sociálna demokracia Ján Rievaj.

Pukanec je bez starostu od septembra minulého roka. Vtedajšieho starostu Jána Kováčika uznal v zrýchlenom konaní levický okresný súd vinným zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Starosta riadil motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu, policajná hliadka mu namerala 1,65 promile alkoholu v krvi. Sudca odsúdil starostu na trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 12 mesiacov. Zároveň mu zakázal viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu na dva roky. Zo Zákona o obecnom zriadení zaniká starostovi automaticky mandát, ak bol právoplatne odsúdený. Vedením obce bol až do nových volieb poverený jeho zástupca Marian Pacher.


DUBNO: Doplňujúce voľby sa v dedine rušia, jediný kandidát na starostu sa vzdal

Jediný kandidát na starostu v doplňujúcich komunálnych voľbách v obci Dubno v okrese Rimavská Sobota sa v zákonnej lehote kandidatúry vzdal. Ako pre TASR povedal vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy, obvodného úradu v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa, voľby v dedine 9. marca nebudú.

Na funkciu starostu v obci Dubno kandidoval jediný záujemca, a to 57-ročný dôchodca Eugen Farkas. "Spravil tak v zákonnej lehote, preto sa doplňujúce voľby v Dubne neuskutočnia. Obec bude viesť zástupca starostu až do vypísania ďalšieho volebného termínu," konštatoval Pósa.

Eugen Farkas kandidoval ako nezávislý a dôvody, pre ktoré sa kandidatúry vzdal pred vytlačením volebných lístkov, neuviedol.

V dedine so 150 obyvateľmi sa bývalý starosta Eugen Borbás zdal funkcie v auguste 2012 zo zdravotných dôvodov.

DOLNÉ SRNIE: O post hlavy obce sa uchádza aj odvolaný starosta

Obyvatelia obce Dolné Srnie v okrese Nové Mesto nad Váhom si budú v sobotňajších (9. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy vyberať starostu z dvoch kandidátov. Ďalší dvaja sa kandidatúry vzdali.

Podľa informácií z tamojšieho obecného úradu sa o post starostu popasujú 52-ročný bývalý starosta obce Peter Petkov (Národ a Spravodlivosť) a 61-ročný Miroslav Skovajsa (Smer-SD). Kandidatúry sa vzdali dvaja nezávislí kandidáti – Jana Chovancová a Róbert Hejbal.

Exstarostu Dolného Srnia Petra Petkova odvolali z funkcie obyvatelia obce v referende 8. septembra 2012. O jeho odvolaní rozhodli dva hlasy - o toľko prekročila účasť v referende minimálnu hranicu určujúcu jeho platnosť. O novom, prípadne staronovom starostovi môže v Dolnom Srní rozhodovať 789 oprávnených voličov.

STUPNÉ: O starostovské kreslo zabojujú v doplňujúcich voľbách muž a žena

Z dvoch kandidátov si budú v sobotňajších (9. 3.) doplňujúcich voľbách vyberať novú hlavu obce v dedinke Stupné v okrese Považská Bystrica. Starosta Peter Splavec totiž minulý rok zomrel.

Ako dnes TASR informovala zapisovateľka tamojšej volebnej komisie Anna Plešková, o starostovské kreslo sa uchádzajú súčasný zástupca starostu 38-ročný Peter Krajčoviech (Smer-SD, ĽS-HZDS) a 43-ročná živnostníčka Dana Martišíková (nezávislá).

Doplňujúce voľby sa začnú v sobotu o 7.00 h, potrvajú do 20.00 h. V Stupnom môže voliť nového starostu 580 oprávnených voličov.
 

Vyberte región